Skötselråd av Split cane spön

Bra att veta om split cane spö
Lacken på ett canespö behöver ett litet lackskydd på samma sätt som billack. Därför kan det vara lämpligt att lägga ett tunt lager bilvax över canespöet i förbyggande syfte.
Det är också viktigt att alltid torka av canespöet efter dagens fiske.
En ritual efter fisket är att sätta dig ner och sammanfatta fiskedagen. Häll upp en kopp te. Ta fram en liten smörgås. Och när du sitter där och kopplar av synar du ditt canespö efter eventuella märken efter dagens fiske. Flugan har kanske krockat med spöklingan när vinden vände? Torka av spöet och var säker på att det är torrt när du lägger tillbaka spöet i sin spöpåse.
Njut av teet och kör försiktigt hem.
 
Skötselråd av Split cane spön efter fisket
Enkla skötselråd av ett split cane spö
Det är lätt att tycka att skötselråd är många och krångliga. Men att behålla ett bamboo spö i god kondition handlar främst om att använda sunt förnuft.
Första tipset är att alltid ha en torr trasa att torka av spöet efter fisket.
Omsorgsrutinerna blir givna och enkla:
Förvara spöet hängande i t.ex. en garderob. Där är det säkert torrt och mörkt och med en jämn värme. Heller inga solstrålar.
Häng det fritt, med de grövre ändarna neråt.
Efter fiskedagens slut torkas spöet av med t.ex. lite hushållspapper. Stoppa inte ned det i fodral/spötub innan det är helt torrt.
Foga samman spödelarna genom att skjuta ihop holkarna utan vridningar.
Håll händerna så nära holken som det går. Kommer spödelarna snett, dra isär holken och försök på nytt.
När spöet ska delas håller man i stället händerna långt ifrån varandra.
Rullen bör också ha tagits bort. Orsaken är att man vill undvika sidpress i holken, vilket gör den svårare att dra isär.
Tvinga aldrig spöet över sin förmåga med alltför långa kast, onödigt tunga linlyft eller med en för tung lina. Ryck inte ner fastnade flugor med det, och liknande.
Ge akt på Din kaststil. Många vrider t.ex. handleden i bakkastet. Andra har en benägenhet att vinkla spöet onödigt brant ut från kroppen. Allt sådant belastar någon sida av spöet mer än en annan och spöet blir efterhand varaktigt böjt, ett s.k. "set".
Håll holkarna rena. Torka av hanholken med t.ex. hushållspapper och använd en örontops för honholken. Använd inga kemiska medel för de kan "torka ut" nickelsilvret. Nickelsilver innehåller nämligen zink som gör det självsmörjande.
Har spöet ett oljebonat rullfäste behöver det då och då lite kokt linolja som gnids in.
Slarvar man med detta kommer rullfästet att suga fukt och det kan bli svårt att ta bort flugrullen efter en regnig dag.