Materialvård

Ta hand om ditt flugspö
Håll ditt rullfäste rent från smuts och andra partiklar.
Torka och tvätta av spöet efter varje fisketur. Glöm inte bort ringarna. Smutsiga ringar ger sämre kast och kan skada fluglinan.
Skölj alltid av alla metalldelar i färskt vatten om du har fiskat i salt- eller bräckt vatten.
Förvara alltid din utrustning i ett torrt utrymme.
Impregnera regelbundet holkarna med vax eller fett. Det gör det mycket lättare att separera holkarna och förhindrar slitage.
Om din fluga eller lina fastnar, använd aldrig våld med hjälp av spöet. Ta alltid tag om linan med dina händer och dra mjuk. Helst ska du ta loss med enbart händerna.
Böj inte spöet i extrema vinklar på en kort sträcka. Spön är konstruerade att böjas i hela sin längd.
Håll aldrig ditt spö i toppen. Låt det vila i en rak position när du trär linan genom ringarna.
Använd aldrig verktyg för att ta isär ditt spö. Temperaturförändringar gör att materialet i klingorna expanderar vilket i sin tur leder till att delarna kan fastna i varandra. Ta isär ditt spö efter varje fisketur för att undvika detta. Om delarna ändå sitter fast, håll spöet bakom dina knän och dra i motsatt riktning för att lossa dem. Om du skall vrida delarna samtidigt som du försöker lossa dem, se till att hålla så nära holkarna som möjligt. Vrid aldrig på en större sträcka på spöet. 

Ta hand om ditt flugrulle
Undvik att doppa inte din rulle i vattnet - särskilt saltvatten.
Undvik slå din rulle emot hårda ytor som sten, berg och betong. Skadas ytterskiktet på din flugrulle blir den mer känslig för rostfläckar och korrosion.
Undvik lägga eller tappa din rulle i sand. Sandkornen är väldigt hårda och kan skada rullhuset invändigt, framförallt brickor, lager och o-ringar. Kan även skada din fluglina.
Omedelbart efter fisketuren sköljer du flugrullen i rinnande vatten. Ta av spolen och skaka av så mycket vatten som möjligt. Låt den lufttorka innan du lägger flugrullen i sitt fodral. Framförallt om du fiskat i saltvatten.
När du fiskat i saltvatten och inför längre tids förvaring gör du en ordentlig rengöring av flugrullen. Ta av fluglinan och backing, tvätta den med tvålvatten för att få bort saltkorn. Skölj med rent och ljummet vatten och torka flugrullen med en ren trasa. Lägg nytt fett på alla rörliga delar samt rullolja på övriga delar. Om du fiskar året runt i saltvatten bör du göra ordentlig rengöring mer regelbundet.
Förvara aldrig rullen i rullfodralet en längre tid. Du kan använda flugrullen som en fin prydnad i bokhyllan när det inte är fiskesäsong.

Ta hand om ditt fluglina
Din fluglina får aldrig ligga i starkt solljus. Förvara alltid din utrustning i ett torrt utrymme.
Kontrollera spöringarna kontinuerligt efter fisket. Om du fastnar med flugan eller fluglina får du aldrig bruka våld för att lossna. Ta alltid tag om linan med dina händer och dra försiktigt. Helst försök lossna med händerna utan att dra i fluglinan.
Fiske med en ren och väl insmord fluglina gör att du kan prestera flugorna mycket bättre. Sjunkande spets är tecken på dåligt underhåll. Tvätta fluglinan i ljummet vatten och torka med en ren trasa. Impregnera gärna din fluglina när den är helt torr.
Praktisera alltid kastträning på en gräsmatta, aldrig på grus eller asfalt.
Om din lina har tvinnat sig tar du av tafsen och släpp ut hela fluglinan efter en båt, släpper ut fluglinan i strömmen och låter den hänga en stund eller tar du en promenad ut med strandkanten med fluglinan hängandes i vattnet bakom dig, utan tafs och fluga.
Undvik att dra linan över stenar eller genom vegetation.
Sträck linan före fiske. Den kommer att kasta mycket bättre.